Kuskus, tradiční potravina orientu

//Kuskus, tradiční potravina orientu

Kuskus, tradiční potravina orientu

Kuskus je základní potravinou severoafrické kuchyně. Jedná se o těstovinu z tvrdozrnné pšenice, která je zpracovaná do drobných kuliček. Kuskus je velmi výživný, dodá energii a rovněž zasytí. Také proto je neodmyslitelnou součástí jídelníčků všech, kdo vyznávají zdravou výživu.

Používá se nejen jako příloha, ale je také hlavní složkou mnoha jídel. Hodí se pro přípravu masitých i zeleninových jídel. Tato potravina se většinou jí za tepla, narazit ale můžete také na studenou variantu. Ta se podává především jako salát s mořskými plody. Kuskus využijete ale také při přípravě sladkých jídel.
Příprava kuskusu není nijak složitá. Na rozdíl od těstovin se ale nevaří, stačí ho zalít vařící se vodou, a to v poměru 1:2 (kuskus : voda). Vytvořenou směs se musí dobře promíchat a nechat alespoň 10 min. odstát pod pokličkou. Kuskus zatím vstřebá veškerou tekutinu a změkne. To je vše. Další zpracování už záleží jen na vaší fantazii nebo na receptu, kterým může být např. kuřecí kuskus.

Recept – Kuřecí kuskus

Připravte si horní část kuřecích stehen, které dobře omyjí a očistí. Potom v misce smíchejte kurkumu s kořením Garam Masala a špetkou soli. V této směsi pak kuřecí maso obalte. Do hrnce pak nalijte trochu oleje, na kterém krátce (asi jen 3 minuty) osmahnete maso, aby se zatáhlo. Maso pak z hrnce vyndejte a dejte ho bokem. Do hrnce přidejte olej a opečte na něm dozlatova nakrájenou cibuli. Poté přidejte česnek a zbytek koření, ve kterém jste obalovali maso. Asi po 1 minutě vlijte do hrnce vývar a přidejte zelené olivy.

Až bude vývar vřít, vraťte do hrnce maso, které by se mělo vařit přibližně 40 minut. Poté maso opět vyndejte. Do hrnce pak přidejte kuskus a šťávu a kůru z jednoho citronu. Vše dobře promíchejte a podle potřeby zalijte vodou, aby byl kuskus celý ponořený. Po 5 minutách můžete jídlo servírovat na talíř. Nakonec můžete vše posypat čerstvou petrželkou.

2017-06-10T07:42:23+00:00 10.06.2017|