Chalva

Chalva

Chalva (nebo také halva) patří mezi nejstarší známé cukrovinky orientu. Slovo chalva pochází z arabštiny a označuje něco, co je sladké.

Základní surovinu této přírodní sladké pochoutky tvoří rozemletá sezamová semínka (známá jako tahini) a med, se kterým se tato semínka smíchávají. Kromě sezamových semínek se ale také někdy používají slunečnicová semínka, která se oslazují cukrovým sirupem. K dochucení se pak používají různé pochutiny. V obchod se tak dají sehnat různé druhy chalvy. Kromě té klasické si můžete koupit také chalvu s pistácií, s kakaem, s vanilkou, s kurkumou nebo také chalvu datlovou.

Chalva je také velmi zdravá. Kromě toho, že má vysoký obsah železa, hořčíku a draslíku, je také velmi silným zdrojem vitamínů, stopových prvků, proteinů i sacharidů. Vzhledem k množství prospěšných látek a tomu, že se jedná o ryze přírodní pochutinu, která neobsahuje žádné konzervační látky, je chalva doporučována jako pochoutka pro děti.

Vyhledávaná je také sportovci. Je vhodnou volbou jako svačinka například pro cyklisty, kteří potřebují tělu rychle dodat energii. V batohu přitom nezabere skoro žádné místo.

Zajímavé je, že chalva se před druhou světovou válkou vyráběla také v Československu a dala se běžně sehnat na trzích a jarmarcích.

Chalva se dá konzumovat různými způsoby. Můžete ji jíst samostatně jako cukrovinku nebo ji můžete použít při vaření kaše nebo sladkých omáček, u kterých tak zvýrazníte chuť. Je vhodná také při zdobení, můžete ji např. nastrouhanou nasypat na koláč nebo ji přidat do perníku.

2017-06-26T13:56:54+00:00 26.06.2017|