Pravá turecká káva

//Pravá turecká káva

Pravá turecká káva

Turecká káva patří mezi nejznámější a nejchutnější druhy kávy. Pochutnat si na ní nemusíte jen v kavárnách a restauracích. Připravit si ji můžete i u vás doma, stačí jen mít správné prostředky a znát správný postup.

Pravou tureckou kávu poznáte podle toho, že je velmi silná, plná chuti a úžasné vůně. Na rozdíl od klasického českého turka neobsahuje téměř žádný lógr. Její chuť můžete také podle libosti změnit. Stačí, když při varu přidáte do džezvy koření, jako je např. kardamon nebo skořice. Do turecké kávy si můžete přidat také smetanu.

Pokud si budete chtít doma připravit tureckou kávu, pamatujte, že její příprava je vlastně rituál, který potřebuje čas. Jestli přípravu neuspěcháte, získáte za odměnu tu nejlepší kávu, kterou jste kdy měli.
K přípravě pravé turecké kávy budete potřebovat především dvě věci. Především se neobejdete bez co nejjemněji umletých kávových zrn. Další věc, kterou budete potřebovat, je speciální nádoba, ve které kávu uvaříte. Jedná se o džezvu, nádobu kónického tvaru a s dlouhým držadlem.

Příprava turecké kávy:

  1. Do džezvy nalijte studenou vodu tak, aby zaplňovala 2/3 jejího obsahu. Přidejte kávu a cukr (pokud nejste zvyklí sladit, cukr přidávat nemusíte). Na jeden šálek kávy by vám měly stačit dvě lžičky kávy a jedna lžička curku.
  2. Džezvu pak dejte na vařič a kávu přiveďte k varu. Pěna by přitom měla dosahovat až po okraj džezvy. Tu pak sundejte z vařiče, vezměte si lžičku a malé množství vzniklé pěny přidejte do šálků.
  3. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Kávu tedy přivedete k varu a trochu pěny odložíte do šálků celkem třikrát.
  4. Po třetím opakování dejte džezvu s kávou na minutku stranou. S džezvou můžete také opatrně zakroužit, aby se smyla káva ze stěn.
  5. Hotovou kávu nalijte do připravených šálků a můžete podávat.
2017-06-26T13:58:07+00:00 26.06.2017|